frequently asked questions

cultuur & werkwijze

Wat maakt Earforce anders dan andere geluidsstudio’s?

Bij Earforce voel je je altijd welkom. Je kunt rekenen op uitmuntende kwaliteit, maar zonder poespas of afstand. We werken samen met jou – als vakman en als creatieve sparringpartner. Je wordt gehoord, serieus genomen en meegenomen in het hele proces. Onze kracht? We combineren een warme, toegankelijke sfeer met echte expertise en een vleugje magie. Zo verrassen we je altijd – en inspireren we samen tot een resultaat dat klopt tot in detail én als vanzelfsprekend voelt.

Wie werken er bij Earforce?

Earforce bestaat uit een hecht team van 11 collega's en onze lieve kantoorhond Lobke. Het bedrijf wordt geleid door oprichter Reinder en directeur Maarit, ons powercouple dat samen de koers van Earforce bepaalt. Onze dames van de planning – Britt, Rosalie en Anne – zorgen dat alles soepel verloopt. Naast Reinder zijn onze engineers Tymen, Thomas, Maurits en Rens. Thomas en Reinder componeren, terwijl Maurits en Rens zich daarnaast gespecialiseerd hebben in podcasts. Nova ondersteunt Maarit bij de financiën en de administratie. Op onze pagina ‘ons team’ vind je meer over iedereen, inclusief leuke feitjes – zo leer je ons meteen een beetje kennen.

Kan ik een vrijblijvende kennismaking of rondleiding krijgen?

Absoluut! Iedereen is welkom bij Earforce. Even bellen of een appje sturen is genoeg om samen een moment te plannen.

Kan ik reviews of voorbeelden van eerdere projecten zien?

Zeker weten. Op de pagina ‘ons werk’ vind je een uitgebreid portfolio, waar we per project laten zien wat we precies hebben gedaan. Bij elke dienst op de website vind je bovendien een selectie van onze favoriete projecten – zo krijg je meteen een goed beeld van wat je kunt verwachten.

diensten

Wat voor soorten producties maken jullie allemaal?

Je kunt bij Earforce terecht voor alles wat met audio te maken heeft: van audio post (zoals sounddesign, audio descriptie en foley) en muziek (sonic branding of een track uit onze eigen library) tot podcasts (zowel audio als met video) en voice-overs (opname én casting). Ook voor producties met beeld, zoals webinars en videopodcasts, ben je bij ons aan het juiste adres.

Doen jullie ook podcasts, webinars of video?

Ja, absoluut! We produceren zowel podcasts, webinars als video’s – van concept tot eindproduct. Wat je idee ook is, we denken graag met je mee.

Kan ik bij jullie terecht voor alleen mastering, mixing of nabewerking?

Zeker! Je kunt bij ons ook terecht voor alleen mixing, mastering of nabewerking. Iedereen is welkom – neem gerust contact op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

samenwerking & proces

Hoe verloopt de communicatie?

We houden van korte lijntjes en persoonlijk contact. Je aanvraag komt altijd binnen bij onze dames van de planning: Britt, Anne of Rosalie. Daarna koppelen we je aan één van onze makers die het beste past bij jouw project – dat kan Reinder, Tymen, Thomas, Maurits of Rens zijn. We zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk met dezelfde persoon samenwerkt. Soms vraagt de planning of de gewenste expertise om contact met meerdere engineers; in dat geval staat de kwaliteit van jouw productie altijd voorop.

Kan ik meedenken of meekijken tijdens het productieproces?

Zeker! We zijn flexibel en vinden het belangrijk dat je kunt meedenken of meekijken. In overleg maken we afspraken hierover, afhankelijk van wat het project toelaat.

Werkt Earforce samen met andere studio’s, bureaus of creatieven?

We werken zoveel mogelijk met het uitzonderlijke creatieve talent dat we zelf in huis hebben. Heeft een project specifieke expertise nodig die we zelf niet bieden, dan schakelen we soms een van onze vaste professionele partners in. Zo blijft de kwaliteit altijd gewaarborgd.

aanleveren & opnames

Kan ik ook zelf-opgenomen of bewerkte audio/muziek aanleveren?

Ja, bij Earforce is het geen enkel probleem als je zelf al dingen hebt opgenomen of geprobeerd – ook als het nog niet heel professioneel klinkt. We denken graag mee en halen altijd het beste uit het materiaal dat je aanlevert.

Mag ik zelf iets proberen met AI of thuis opnemen en dat meenemen naar de studio?

Jazeker! We vinden het juist leuk als je zelf aan de slag bent gegaan, bijvoorbeeld met AI, een eigen demo of een thuisopname. Alles is bespreekbaar en we kijken samen hoe we het kunnen verbeteren.

Kan ik mijn eigen stemacteur of muziek meebrengen?

Je mag altijd zelf materiaal aandragen, zoals een stemacteur of muziek. Heb je daar behoefte aan, dan denken we graag met je mee en doen we – als je wilt – ook een op maat gemaakt voorstel, waarin we uiteraard rekening houden met wat je zelf aanlevert.

Is het mogelijk om op afstand samen te werken?

Ja, we werken met allerlei digitale tools zoals WeTransfer, Google Docs en Dropbox voor het aanleveren van bestanden. De meeste projecten kunnen we volledig online begeleiden en uitvoeren. Alleen in specifieke gevallen is fysieke aanwezigheid nodig – dat stemmen we altijd vooraf samen af.

praktische info 

Hoe lang duurt een gemiddelde productie?

De doorlooptijd verschilt per project en hangt af van jouw wensen en de complexiteit. Onze planners denken graag met je mee: we spreken samen heldere deadlines af en zorgen voor een duidelijke communicatie tussen jou en de engineer. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent, en kun je rekenen op een soepel proces.

Wat kost het om bij Earforce een productie te laten maken?

We werken altijd met offertes op maat, zodat we een scherpe prijs kunnen bieden die past bij jouw wensen en project. Alle prijsopgaves zijn geheel vrijblijvend. Neem gerust contact op voor een passende prijsindicatie.

revisies & bestandsbeheer

Kan ik later nog wijzigingen aanbrengen of extra versies krijgen?

Je kunt altijd wijzigingen of extra versies aanvragen, ook na oplevering. Afhankelijk van het project en het type revisie kunnen daar kosten aan verbonden zijn. Kleine aanpassingen kunnen vaak in de postproductie opgelost worden. Zijn er nieuwe opnames nodig, dan kijken we samen naar een passende oplossing.

Blijven mijn bestanden veilig bewaard bij Earforce?

Wil je dat we je bestanden bewaren? Geef dan aan dat je graag een back-up wilt van je project. In dat geval blijven je bestanden veilig opgeslagen op onze lokale server, en kun je ze altijd bij ons opvragen. Deze server is goed beveiligd en wordt continu gemonitord door onze IT-partner.


kwaliteit & eigendom

Wat als ik niet tevreden ben over het resultaat?

We doen er alles aan om jouw wensen en verwachtingen vooraf goed te begrijpen – en we zijn erop gericht om die verwachtingen niet alleen waar te maken, maar te overtreffen. Ben je toch niet helemaal tevreden? Dan zoeken we altijd samen naar een passende oplossing. We nemen de tijd om te luisteren en samen te onderzoeken waar het anders had gekund, zodat we niet alleen dit project goed afronden, maar ook onze samenwerking voor de toekomst kunnen verbeteren.

Hoe gaan jullie om met vertrouwelijkheid en eigendomsrechten van audio/muziek?

We behandelen alle klantbestanden en projecten met de grootst mogelijke zorg en vertrouwelijkheid. Bestanden worden per project opgeslagen en zijn alleen inzichtelijk voor jou als klant – ze worden nooit gedeeld met derden.
Het materiaal blijft eigendom van de klant, mits is voldaan aan het betalen van de rechten voor gebruik van muziek en voice-over. Houd er rekening mee dat er soms aanvullende licenties of afkooprechten nodig zijn voor uitzending of openbaar gebruik. We denken altijd met je mee om alles netjes te regelen.


technisch & vakjargon

Waar moet ik op letten als ik materiaal aanlever bij Earforce?

Het aanleveren van beeld bij voorkeur in het 'ProRes 422' formaat, maar we kunnen ook werken met 'mp4'. Audio het liefst als 'wav/aif', maar met 'mp3' kunnen we ook overweg. De audio van een offline video montage ontvangen we graag in het 'OMF/AAF' formaat.

Kan ik een voice-over opname op afstand (via Zoom o.i.d) bijwonen?

Ja, je kan een opname via videocall bijwonen en de stem coachen alsof je zelf in de studio aanwezig bent.

Kan ik zelf een voice-over meenemen of moet dat via jullie?

Je mag altijd zelf een voice-over regelen, maar wij maken ook graag een op maat gemaakt stemvoorstel voor je.

Wat is het verschil tussen TVC, Preroll, RC en Online?

TVC staat voor Televisie Commercial. Een Preroll is een online commercial die je verplicht bent te kijken voorafgaand aan een video. RC staat voor Radio Commercial. Online is een verzamelnaam voor diverse films zoals: explanation video, manifest, testimonial, bedrijfspresentatie, instructievideo.


Wat betekenen de termen soundlogo, jingle, corporate theme en bedding?

Een soundlogo is een herkenbaar kort melodietje/geluid die de merkwaarden vertaalt. Het is een belangrijk onderdeel van de sonic branding. Het is meestal een fragment uit het corporate theme. Het corporate theme is een speciaal voor een merk gecomponeerd stuk muziek geïnspireerd op de merkwaarden. Ook kan de melodie gebruikt worden in verschillende stijlen/uitvoeringen. Een jingle is een kort stuk muziek, vaak gezongen, ter bevordering van de herkenbaarheid van een programma of radio station. Een bedding is achtergrondmuziek bedoeld als begeleiding en sfeermaker voor de voice-over.

Wat is sonic branding?

Sonic branding is gebruik maken van muziek in reclame op een strategische manier. Het brengt merk en gebruiker dichter bij elkaar. Hierdoor wordt een merk sterker en daardoor sneller door een consument herkend. Sonic branding brengt een onbewust positief gevoel teweeg.

Wat is foley?

Foley is de reproductie van geluidseffecten die worden toegevoegd aan het beeld om de audio kwaliteit en beleving te verbeteren. De beste Foley is zo goed geïntegreerd in een film dat het onopgemerkt blijft door de kijker. Het helpt om een gevoel van realiteit binnen een scène te creëren. Zonder deze cruciale achtergrondgeluiden ‘voelen’ films onnatuurlijk en ongemakkelijk. Foley kan ook worden gebruikt als dekmantel voor ongewenste geluiden op de set tijdens het filmen, zoals overvliegende vliegtuigen of passerend verkeer.

Wat is 'mastering' en wat is 'mixing'?

Mastering is het compatible maken van de eindmix voor diverse speakers, denk aan laptop/computer, telefoon of televisie. Mixing is het samenbrengen van verschillende geluidslagen. Kort gezegd het samenvoegen van al het opgenomen materiaal. This is where the magic happens en daar kunnen we dan ook niet veel meer over verklappen…

Wat is BUMA?

Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs en muziekuitgevers in Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar leden wereldwijd. Muziek kan worden ingezet bij verschillende uitingen zoals banners, commercials, ringtones, digitale of fysieke kaarten, nieuwsbrieven, een single, een band-uitvoering etc. Voor het gebruik van muziek wordt betaald door de gebruiker aan de belangenvereniging BUMA en die keert weer uit aan de componisten, tekstschrijvers en uitgevers. Deze regeling is wettelijk bepaald en vastgelegd in de wet muziek- en auteursrechten. De meeste organisaties zijn lid van BUMA en betalen “automatisch” aan BUMA. Bij online muziekgebruik moet er veelal een aparte overeenkomst worden gesloten door de gebruiker en BUMA.